Treska salat - chyba vam v zahranici?

Treska salat, ako za komunizmu.

Za poslednych 30-40 rokov medzi najpopularnejsi “fast food“ na Slovensku patri salat z tresky, ludovo zvany treska. Treska sa vyraba a predava iba na Slovensku a preto vacsina Slovakov zijuca v zahranici pocituje silny “treskovy deficit”. Ine narodnosti podobny problem nepoznaju. Cecha netreba ucit varit knedlo-vepro-zelo, ani Madara paprikas. Navaria si podla chuti, ci uz ziju v USA alebo v Australii. Maloktory Slovak vsak vyrabal tresku doma alebo pozna jej recept. Preto pri navsteve doma sa snazime treskou prejest, aby sme to bez nej vydrzali az do dalsej navstevy. A teraz zla sprava. Vyrobu tresky dnes na Slovensku prevadzaju rychlozbohatlici a spekulanti a vysledkom je na jemno pomleta majonezova kasa, ktora pripomina pravu tresku iba zdaleka (na jemno pomleta preto, aby sa nepoznalo ze pouzili lacne ryby). My, skorsie narodeni si este pamatame chut pravej, dobrej tresky. Za komunizmu sa sice v podnikoch kradlo, ale normy sa dodrzovali. Normy presne urcovali aky druh ryb mozno pouzit, pomery zloziek, vyrobnu proceduru, …atd. Originalny recept na pripravu tresky sa da najst na Internete. Uz som ho v USA vyskusal viackrat s velkym uspechom. Nielen Slovaci, ale aj Americania si pytali recept.
Najlepsie je pouzit cerstve maso z morskych treskovitych ryb (scrod, haddock, …) - je bielej farby a ma vlockovitu (flaky) strukturu. Vyroba tresky ma tri haciky: 1. je financne narocna, 2. je casove narocna (treba tiez pocitat s kopou spinaveho riadu), 3. pri zaverecnom dochucovani sa velka cast tresky “vypari” (hlavne ak su nejaki Slovaci nablizku). Ale uz dost reci a ideme varit.
Suroviny: 900 gramov (2 lbs) rybieho file, 2 stredne velke cibule, 1 pohar octu (250 mL), 2 mrkvy, 2 lyzicky horcice (Gulden’s spicy brown mustard), bobkovy list (asi 7), sol, mlete cierne korenie, 500 gramov (16 oz) majonezy (Hellman’s).

Dame varit asi 5 litrov vody, trochu osolime a okorenime, pridame bobkove listky a pohar octu. Povarime asi 5 minut. Pridame rybu a od bodu varu varime asi 10-15 minut. Potom vodu zcedime, maso prelozime na velky plochy tanier a nechame vychladnut. Odstranime bobkove listky a dvoma vidlickami maso “rozfranforcujeme” na male kusky, asi pol centimetrove (1/4 inch). Ocistenu mrkvu vlozime do vriacej vody a kratko povarime (asi 5 minut). Zcedime, nechame vychladnut a potom ju na drobno pokrajame. Takisto pokrajame osupanu cibulu. (Mrkva ani nemusi byt, ale vytvori tresku farebne zaujimavou). Maso prelozime do velkej hlbokej misy, pridame posekanu cibulu a mrkvu, majonezu, horcicu, asi jednu az dve lyzice octu, trochu soli a mleteho korenia. Vsetko dobre premiesame, prelozime do kontajneru s vrchnakom a dame do chladnicky na 24 hodin - toto je velmi dolezite, predideme tym presoleniu alebo preocteniu. Po 24 hodinach prichadza na rad finalne dochucovanie - miesame a pridavame ocot, sol, korenie a horcicu (pripadne aj majonezu) - kazdy podla svojej chuti. Podavame z cerstvym pecivom (z portugalskej pekarne) a je to jedna basen.

Pi, 12/01/2007 - 23:22 Vdaka za recept. V Amerike mi naozaj chybala a ked sme prisl ...

Vdaka za recept. V Amerike mi naozaj chybala a ked sme prisli domov, tak som sa jej nemohla dojest...Teraz sme v Severnom Irsku, a tu ju tiez nemaju, tak to urcite vyskusam. Uz ju mam na jazyku, mnam...

So, 13/01/2007 - 03:48 ja sa rychlo adoptujem,toto,co nam davali zrat u army,tak tu ...

ja sa rychlo adoptujem,toto,co nam davali zrat u army,tak tu som si kupil omylom konzervu trochu som z nej odzral,pokial ma kamo ,ktory tu bol dlhsie neupozornil,musim podotknut,ze tie skurvene macky ,tu lepsie zeru,ako ja vtedy.

So, 13/01/2007 - 08:42 Mily amerikoslovak vyhlasujem tvoj prispevok prispevkom mesi ...

Mily amerikoslovak vyhlasujem tvoj prispevok prispevkom mesiaca

zajtra sa ide nato. neviem ci dnes a zajtra vobec zaspim :)

So, 13/01/2007 - 13:14 staci sa pozret v historii tohoto fora a zistime ze nejake r ...

staci sa pozret v historii tohoto fora a zistime ze nejake recepty na tresku tu uz boli napr. http://www.usaboard.sk/forum/11807/treska-v-majoneze.php?q=treska

Ne, 14/01/2007 - 00:52 to Jancula: presne z toho receptu (Radovan Hradek) som zacin ...

to Jancula: presne z toho receptu (Radovan Hradek) som zacinal, casom som urobil zopar malych zmien (2 pohare octu je privela, tiez varit cerstvu rybu 25 minut je pridlho a tiez varit ju s celym korenim nie je prakticke - ona sa dost rozpadne a potom vyberanie vsetkych guliciek korenia trva dlho)
Vysledny produkt chuti presne tak ako za starych dobrych cias. Posledny hacik - pri vyrobe tresky neplati zakon fyziky o zachovani hmoty - konkretne - date tam 6 lbs surovin a vysledkom je horko-tazko 4 lbs tresky
tak dobru chut

Ne, 14/01/2007 - 02:50 ....aj ja by som si dal TRESKU!!!!

....aj ja by som si dal TRESKU!!!!

Ne, 14/01/2007 - 11:13 to amerikoslovak: Diki za cenne know-how. Vyskusame, ked bud ...

to amerikoslovak: Diki za cenne know-how. Vyskusame, ked bude cas. Inak, zaujimal by ma ako sa robi parizsky prip. vlassky salat. Tiez by som si dal ! :)

Po, 15/01/2007 - 02:38 treska to bolo vzdy moje ked som este bol na Slovensku

treska to bolo vzdy moje ked som este bol na Slovensku

So, 07/04/2007 - 01:07 Vrele diky AMERIKOSLOVAK, este som recept ani nedociiital ...

Vrele diky AMERIKOSLOVAK,

este som recept ani nedociiitala a uz zajtra idem hladat suroviny - MERCI - DIKY - THANK YOU!

So, 07/04/2007 - 03:19 je to super recept. Diik. Dala som ocovi recept a ten mi no ...

je to super recept. Diik. Dala som ocovi recept a ten mi nosi tresku uz asi 2 mesiace tak raz za dva tyzdne. Mnam Chuti to velmi dobre s mrkvou.

So, 07/04/2007 - 14:00 Ozaj super prispevok. Tiez milujem tresku :) Pravdou je aj ...

Obrázok používateľa vrso2

Ozaj super prispevok. Tiez milujem tresku :)
Pravdou je aj to, ze stale ked idem na SK, snivam o "tej starej" dobrej treske. Vo february som bol naposledy na SK a oskusal som vsetkych vyrobcov. Vysledok bol presne ako popisujes. Pomleta "grcanica" s majonezpou. Melu do toho vsetko, aj kosti.

Preto kupujem tresku tu, v NJ. V Linden je jedna malicka restavracia. Majitel a kuchar je slovensky madar Duro. Tresku robi ozaj taku, aku si ju pamatam z SK !!! I ked je to odomna 50 min, raz za dva tyzdne si chodim k nemu pre tresku :) Ozaj odporucam !!! Dostal som na nu chut, tak si idem hned vybrat z chladnicky :) Kupil som ju predvcerom, akurat ju vyrobil :) mnaaaaaaaaam,
kua, slinky mi tecuuuuuuuu, utekam do chladnicky.
CYA ! ! ! !

Ut, 10/04/2007 - 02:24 aj U MILANA maju tresku..

aj U MILANA maju tresku..

Ut, 10/04/2007 - 02:59 maju tresku aj niekde v Georgii? Alebo si ju musim urobit?

maju tresku aj niekde v Georgii? Alebo si ju musim urobit?

Ut, 10/04/2007 - 04:26 v Linden v tej restike na wood ave?

v Linden v tej restike na wood ave?

So, 31/12/2011 - 13:27 отзыв на этот пост

Качественный ремонт квартир киев, недорого